Ha Spanyolországba látogatunk, készítsük fel az összes érzékszervünket, mert a spanyol konyha ízei felülmúlják elképzeléseinket! A spanyol gasztronómiát a klasszikus és az új módszerek összefonódása jellemzi. Jellegzetes ételük a “tapa”, egy régi keletű, nagyon népszerű hagyományos fogás. Jelentése: falatka, kóstoló, kis adag. Előételként fogyasztják, többnyire ebéd előtt, 13 óra körül. Több országban ismert ez a szokás, még “tapa” világnap is létezik.
Jó néhány remek tipikus ételt kóstolhatunk országszerte. A “paella” rizs, csirke, nyúl, tenger gyümölcse kombináció zöldbabbal. Valenciából származik, de az egész országban fogyasztják. A tenger gyümölcseiben gazdag a választék. Híres a galíciai polip, a kagyló és a tintahal, de az “huelvai” rák is népszerű.
Borbarátoknak!
Vörös, rozé, habzó, fehér…
Az országban 17 borvidék van és 25 különböző bortúra lehetőség. A galiciai “albarino” típust a frissesség jellemzi. A La Rioja és a Ribera del Duero borai testesebbek. Vannak ünnepek (például a haroi borháború, vagy a La Rioja-i és a jerezi szüret), ahol a bor a főszereplő.
A spanyolok szeretik megosztani ünnepeiket a világgal. Felejthetetlen élmény részt venni egy fiestán. Egész évben van erre lehetőség, de az ünnepek nagy része tavasszal és nyáron zajlik. A “fallas” Valencia legfőbb ünnep, melyet március 19-én tartanak, József napkor. Ezzel búcsúztatják a telet. Az ünnep gyökere 17. századi, amikor az asztalosok elégették a régi bútorokat télbúcsúztatóként. A március 19-i héten a város tele van “ninots”-szal, melyek fából, kartonból, vagy gipszből készült hatalmas szobrok. A nap vége az égetés (quemá) időpontja, amikor a szobrokat felgyújtják.
A Sanfermin Pamplonában zajlik. A 19. század végéig a navarrai pásztorok a legelőkről behozott bikák mögött futottak. Ez a szokás idővel megfordult, és a bikák előtt kezdtek futni. Az útvonal az óvároson keresztül vezet az arénáig. Az ünnep július 6-án egy petárda fellövésével kezdődik, amit piros kendők tengere kísér.
A karnevál a színek, a vidámság és a leleményesség szimfóniája. Mindenhol tartják, de kiemelkedik a cádizi és a Santa Cruz de Tenerife-i. Santa Cruzban a királynő választás a legnépszerűbb program. A jelöltek fantasztikus ruhákban vonulnak fel, melyek súlya elérheti a 200 kilót is.
A sevillai áprilisi vásár
Feria de abril
alkalmából a lakosság ünneplőbe öltözve sétál, vagy lovaskocsizik a városban. Éjszakánként pedig a vásárvárosban felállított házikókban esznek, isznak és táncolnak. Hogy mit esznek? Sonkát és apró sült halat.
Spanyolország ideális kerékpáros desztináció: eljuthatunk szép tájakra, falvakba, városokba. Sok helyen figyelnek a kerékpárosok szükségleteire: tökéletes jelölés, kerékpárutak és tematikus útvonalak. Ezekhez különböző szintű szálláslehetőségek és kerékpár kölcsönzésre és javításra szakosodott cégek társulnak.
A Zöld út (Vía Verde) a már nem használt vasúti sínek mentén halad, és nagyon szép helyekre visz. Mozgáskorlátozottak számára alkalmas része is van. A következő 10 város alkalmazkodott legjobban a kerékpárosok igényeihez: Donostia-San Sebastian, Vitoria-Gazteiz, Zaragoza, Gijón, Albacete, Sevilla, Barcelona, Valencia, Palma de Mallorca és Córdoba.